Ce sunt punțile termice?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mulți factori afectează eficiența energetică a clădirilor. Pe lângă izolarea termică selectată corespunzător a pereților sau fundațiilor, etanșeitatea ferestrelor și ușilor, pierderile de căldură sunt afectate de așa-numitele punți termice, cunoscute și sub denumirea de punți termice. Acestea pot provoca cu până la 20% mai multă cerere de căldură a clădirii.

Caracteristici și tipuri de punți termice

Punțile termice sunt locuri în care sunt îmbinate elementele structurale ale unei clădiri, care se caracterizează printr-o conductivitate termică crescută și astfel există o pierdere crescută de căldură în ele. Punțile termice se împart în liniare, care rezultă din forma corpului clădirii sau din diferitele caracteristici termice ale materialelor utilizate (de exemplu, la perimetrele ferestrelor și ușilor, căpriori de lemn, tavane, coroane sau pereții de legătură ale clădirii) și puncte, care rezultă de la pătrunderea locală a izolației termice, de exemplu prin țevi, luminatoare sau un coș de fum. 

Pot fi evitate punțile termice?

Este imposibil să eliminați complet punțile termice dintr-o clădire, deoarece unele dintre ele sunt inevitabile din motive structurale, dar numărul lor poate fi redus semnificativ deja în faza de proiectare a casei. Erorile de execuție în construcția sau izolarea termică a unei clădiri date pot avea o importanță deosebită și în formarea unor punți termice suplimentare. Execuția defectuoasă a detaliilor clădirii, protecția neglijentă a conexiunilor afectează reducerea temperaturii suprafeței interioare a pereților despărțitori, adică formarea unei punți termice.

Care sunt consecințele formării punților termice?

Punțile termice reduc eficiența energetică a clădirii, și astfel provoacă facturi mai mari la încălzire. Pentru casele cu consum redus de energie, evitarea punților termice este crucială. În plus, la punțile termice, după depășirea așa-zisului punctul de rouă, din cauza diferenței de temperatură, se acumulează vapori de apă condensați și, în consecință, se pot forma ciuperci și mucegaiuri periculoase pentru sănătate. 

Spuma în lupta împotriva pierderilor de căldură

Spumele poliuretanice sunt perfecte pentru izolarea termică a diferitelor tipuri de elemente de construcție interioare și exterioare, precum fundații, pereți, ferestre, uși sau poduri. Spre deosebire de metodele tradiționale de izolare, spuma este un material fără rosturi, care permite o acoperire strânsă și uniformă a suprafeței fără a vă face griji cu privire la pierderile la îmbinări, prin fixare sau cauzate de mișcarea materialului instalat necorespunzător. În plus, spumele PUR umple golurile mici, motiv pentru care sunt utilizate cu succes pentru diferite tipuri de etanșare, de exemplu la conectarea plăcilor de polistiren sau a pasajelor de instalare prin pereți despărțitori. Sistemele de izolație prin pulverizare vă permit să eliminați aproape complet pierderile de căldură cauzate de punțile termice, să creșteți eficiența energetică a casei și izolarea termică a pereților.

Cum să evitați formarea punților termice?

În primul rând, trebuie luate în considerare punțile termice liniare, care sunt o consecință a soluțiilor structurale utilizate în proiect. Acest lucru este deosebit de important la izolarea mansardelor, deoarece multe dintre aceste tipuri de punți termice apar pe acoperișuri și pot provoca pierderi mari de căldură. De aceea mansardele utilizabile joacă un dublu rol – protejează casa de condițiile meteorologice și, în același timp, sunt un compartiment despărțitor care vă permite să păstrați căldura generată în casă. Din acest motiv, izolarea termică a podului este extrem de importantă. O modalitate bună de a reduce eficient pierderile este izolarea mansardei cu spumă poliuretanică Purteco.

În eliminarea pierderilor cauzate de punțile termice, precizia izolației termice este, de asemenea, de mare importanță. Antreprenorii care folosesc spume poliuretanice de calitate scăzută au o problemă cu acoperirea uniformă a suprafeței cu spumă și, prin urmare, cu izolarea adecvată a suprafeței. Merită să ne concentrăm pe spumele poliuretanice de cea mai înaltă calitate, care se caracterizează printr-o igienă profesională ridicată, versatilitate în tehnica de aplicare și parametri tehnici excelenți, cum ar fi eficiența, densitatea sau coeficientul de conductivitate termică.